5 tips för att skapa ett Wabi-sabi-hem

Spread the love

Wabi-Sabi: Ofullkomlig skönhet

“Wabi-sabi” är en japansk term som innebär att hitta skönheten i det ofullkomliga. Wabi syftar på att leva i ödmjukhet och enkelhet och vara ett med naturen, medan sabi definieras som konsten att acceptera alla tings livscykler precis som de är – med alla deras brister.

När det gäller inredningsdesign och dekoration är ett wabi-sabihem en bostad som känns autentisk, värderar sådant som är kärleksfullt slitet och noga använt och uppmuntrar till en övergripande känsla av lugn och fridfullhet genom enkelhet. I stället för att hela tiden köpa de senaste bländande nya prylarna eller försöka få varje detalj helt perfekt känner anhängarna av wabi-sabi harmoni i det autentiska och ofullständiga. En sådan inställning kan vara botemedlet du letat efter i vår kaotiska och perfektionsfokuserade värld.

Självklart är inte abstrakta idéer som wabi-sabi de enklaste att tillämpa, så här får du ett antal grundläggande tips och tricks som kan bidra till att ge ditt hem den där mysiga känslan vi alla eftersträvar.

Satsa på hantverk och hemgjort

Wabi-sabihandlar om att ta till sig och uppskatta äkthet i alla lägen, och det finns ingenting mer äkta än hemgjorda dekorationer och hantverksdetaljer. En vas du hittat under en härlig semester, textilier du gjort själv eller keramik från en lokal marknad är naturliga inslag som kommer att öka den varma och äkta känslan i ditt hem, vilket är ett av wabi-sabi-rörelsens viktigaste kännetecken. Så varför inte förhöja trivseln i ditt hem genom att sätta igång med ett nytt DIY-projekt i helgen?

Rensa i röran

Bara för att wabi-sabi uppskattar ofullkomliga detaljer innebär det inte att filosofin tolererar stök och kaos. Ett wabi-sabi hem bör vara stökfritt och noga organiserat för att inspirera till en känsla av frid och lugn, men inte så att det blir extremt. Om du gillar minimalism har du redan kommit halvvägs. Men kom ihåg att det inte handlar om enkelhet för enkelhetens skull, utan mer om att ha ordning för att skapa ett lugn i hemmet.

Bjud in naturen

Ekologiska material och detaljer från naturen är en viktig del av ett wabi-sabi hem, tack vare de goda vibrationer de bidrar med. Växter, trä och sten har naturliga variationer som fungerar som dagliga påminnelser om att skönhet ofta är ofullkomlig. För att maximera de goda vibrationerna kan du integrera trämöbler, snittblommor och så många växter du vill i hemmet. Och om du inte har gröna fingrar kan du satsa på suckulenter som ger dig fördelarna med äkta växter utan att de kräver så mycket underhåll.

Satsa på felmatchade dekorationer

Allting behöver inte alltid matcha hela tiden. För mycket som matchar i hemmet kan verkligen minska den välkomnande atmosfären och hemmets egen karaktär. Vi menar inte att du med flit ska kombinera omatchande saker, utan snarare att det är okej att lägga till något du älskar i hemmet, även om det inte passar perfekt estetiskt sett. När det gäller wabi-sabi så är ofullkomligheter perfekta.

Återgå till det enkla

Inomwabi-sabi gäller det att ha minimalt antal ägodelar genom att enbart bjuda in sådant i hemmet som bidrar med nostalgi och skönhet, och dessutom är användbara, eller en kombination av alltihop. Denna trend satsar inte på minimalism för minimalismens skull, utan för att bara behålla det som är nödvändigt för att känna sig lugn och glad. Det är en inställning som maximerar glädjen i det dagliga livet. Till skillnad från en nitisk minimalist som gör sig av med en fin vas för att den inte passar in kommer en wabi-sabi anhängare behålla vasen bara för att den bringar glädje.