Rengöringstips för alla med allergier

Spread the love

Oavsett om du eller någon i ditt hem lider av allergier eller astma året runt eller säsongsvis finns det flera sätt att minska lidandet på genom att rengöra på rätt sätt för att avlägsna allergener. Allergener utgörs av alla ämnen som kan orsaka en allergisk reaktion. Vanliga allergener i hemmet är kvalster och avföring från insekter, pollen, mjäll från djur och mögel.

En regelbunden städning varje vecka i hemmet är en viktig faktor för att hålla dina allergier i schack. Även själva städningen kan skapa allergisymptom eftersom damm och andra allergener flyger runt i luften, särskilt om du inte har städat på ett bra tag. Om du inte har städat på flera veckor kan det vara bra att ha på dig en skyddsmask medan du städar. Använd korrekta hjälpmedel och städprodukter för att samla upp allergener och förhindra exponering för kemikalier som kan ge upphov till allergiska reaktioner.

Bästa rengöringsprodukterna för att minska allergener

 • Dammsugare: Om du inte har en dammsugare med ett HEPA-filter för finare partiklar kan du använda dubbla dammsugarpåsar för att fånga upp så många partiklar som möjligt. För dammsugare utan påsar bör du regelbundet rengöra och tvätta av uppsamlingskärlet.
 • Fabric Allergen Sanitizer Vacuum: Dessa dammsugare använder sig av ultraviolett ljus för att ta död på kvalster och bakterier, och ett dubbelt filtreringssystem för att avlägsna 99,9% av alla allergener från textilier.
 • Tvättbara rengöringstrasor och moppar i mikrofiber: Mikrofiber drar åt sig damm bättre än bomull eller papper. Välj verktyg med avtagbara huvuden som kan slängas in i tvättmaskinen för en mer grundlig rengöring. Fukta moppar och rengöringstrasor lätt innan du använder dem för att de ska dra till sig så mycket damm som möjligt.
 • Dammtrasor för engångsbruk: Syntetiska dammtrasor och dammvippor drar till sig damm och skapar statisk elektricitet som gör att dammet hålls kvar tills det kan borstas ned i soptunnan.
 • Skyddande masker och handskar: Satsa på engångsmasker eller masker som kan tvättas. Undvik latexhandskar och välj i stället gummihandskar fodrade med bomull för att förhindra hudirritationer.
 • Tvättprodukter: Välj tvättmedel och fläckborttagningsmedel som är fria från färgmedel och parfym. Studier har visat att färgmedel ofta orsakar hudirritationer.

Bästa rengöringsprodukterna för att minska förekomsten av allergener

Tyvärr kan en del rengöringsprodukter faktiskt vara irriterande och orsaka samma symptom som allergener. Välj rengöringsprodukter som innehåller så få kemikalier som möjligt. Det är viktigt att begränsa din exponering för produkter som inkluderar:

 • Ammoniak
 • D-limonen
 • Formaldehyd
 • Natriumhypoklorit
 • Natriumlaurylsulfat

Dessa kemikalier har identifierats som potentiellt irriterande. Se därför till att läsa på etiketterna innan du använder en ny rengörings- eller tvättmedelsprodukt.

Leta efter oparfymerade rengöringsmedel och använd naturliga produkter som ättika, bikarbonat och citronsaft när du rengör hemmet.

Minska allergener i hela huset

Här är sex tips för att minska allergener i ditt hem:

 1. Kontrollera inomhustemperaturen och luftfuktigheten. Kvalster och mögelsporer trivs i värme och fukt. Genom att ha en temperatur mellan 20˚C och 22˚C och en fuktighetsnivå på mindre än 50 procent kan du minska deras tillväxt.
 2. Använd filter som fångar upp små partiklar i centralvärmesystemet och luftkonditioneringen, och byt eller rengör filtren varje månad.
 3. Kontrollera skadedjur som insekter och möss. Använd fällor eller anlita en professionell skadedjurssanerare och täpp till alla skrymslen och vrår där de kan ta sig in i ditt hem.
 4. Avlägsna bråte och sådant som bara samlar damm i hemmet.
 5. Tillåt inte rökning någonstans i ditt hem.
 6. Håll dina husdjur utomhus så mycket som möjligt. Bada djuren och rengör deras sovplatser varje vecka.