Så kan du använda bikarbonat när du tvättar kläder

Spread the love

Så kan du använda bikarbonat när du tvättar kläder

Samma förpackning med bikarbonat som du har i skafferiet är också ett billigt verktyg för att avlägsna dålig lukt från kläder, göra tvättmedel och blekmedel mer effektivt, mjuka upp kläder, rengöra ett strykjärn och minska tvättmedlets löddrande funktion. Bikarbonat är säkert att använda i både vanliga och högeffektiva tvättmaskiner och är en av de två bästa produkterna (tillsammans med ättika) för att tvätta mer naturligt genom att minska behovet av kemikalier.

Så, vad kan bikarbonat göra? Bland annat:

  • Minska och avlägsna dålig lukt
  • Göra blekmedel och tvättmedel mer effektivt
  • Mjuka upp textilier på ett naturligt sätt
  • Rengöra ett strykjärn
  • Minska tvättmedlets löddrande funktion

Bakpulver: Minska och avlägsna dålig lukt från kläder

Dålig lukt på kläder och sängkläder orsakas av bakterier. Bakterierna avlägsnas sedan när tvättmedlets molekyler bryter ned bakteriecellerna på tyget så att de kan spolas bort med tvättvattnet. Men billigare tvättmedel som inte innehåller effektiva enzymer som kan rå på bakterierna kan behöva en boost för att fungera bättre.

Bikarbonat bidrar till att reglera pH-nivån i tvättvattnet genom att hindra det från att bli för surt eller alkaliskt. Genom att tillsätta 1 dl bikarbonat i varje tvätt kan tvättmedlet fungera mer effektivt och minska antalet bakterier.

För allvarligare problem med dålig lukt såsom armsvett eller cigarettrök kan du använda bikarbonat och vatten som en förbehandling. Lös upp 2,5 eller 5 dl bikarbonat i lite varmvatten. Fyll upp badkaret eller en stor hink med kallvatten och tillsätt den upplösta blandningen. Lägg sedan ned dina illaluktande kläder och låt dem ligga i blöt under natten för att sedan tvätta dem som vanligt.

Om du har kläder som behöver fräschas upp men INTE kan tvättas kan du placera dem i en förslutningsbar behållare såsom en plastlåda med en öppen ask bikarbonat. Lämna dem där i minst 24 timmar – ju längre desto bättre – för att lukten ska försvinna.

Bikarbonat: Förbättra tvättmedlets och blekmedlets funktion

Blekmedel somklorin används ofta för att avlägsna dålig lukt och smuts i tvättmaskinen. I vatten som är för surt eller alkaliskt behöver blekmedlet en boost för att fungera bättre. Genom att förbättra dess rengöringsegenskaper kan det räcka med att använda mindre blekmedel för att uppnå samma resultat, vilket både sparar dig pengar och minskar blekmedlets effekt på miljön.

Tillsätt 1 dl bikarbonat till varje deciliter blekmedel (se till att tillsätta blekmedlet vid rätt tidpunkt). Bikarbonatet kommer att reglera pH-nivån i vattnet så att blekmedlet fungerar mer effektivt, minskar antalet bakterier och lättare avlägsnar smutsen.

Även om du inte använder dig av blekmedel som klorin kommer 1 dl bikarbonat öka ditt tvättmedels effektivitet. Detta är särskilt viktigt om du har hårt vatten eller använder ett billigt tvättmedel. Det torra bikarbonatet ska tillsättas i en tom tvättmaskin innan smutstvätten läggs in. Häll inte ner bikarbonat i tvättmedelsfacken.