Så rengör du kok-, stek- &bak kärl med nonstick-beläggning

Spread the love

Kok-, stek- och bakkärl med nonstick-beläggning kan ge riktigt proffsiga resultat i köket om du tar dig tiden att använda dem och sköta om dem på rätt sätt. Felaktig rengöring kan annars göra att de blir skeva eller förstörs. Du bör alltid höra efter med produktens tillverkare om de har några specifika rekommendationer, men annars finns det en del generella rengöringstips som kan hjälpa dina köksartiklar med nonstick-beläggning att prestera på topp och hålla så länge som möjligt. Boka en Flyttstädfabriken flyttstädning där allt ingår till ett fast pris! Som auktoriserade av Almega utför vi flyttstäd med nöjd kundgaranti i Stockholm. Läs mer.

Innan du använder nya köksartiklar

Innan du använder nya köksartiklar för första gången bör du tvätta dem med varmt vatten och diskmedel, skölja dem noga och torka dem torra med en mjuk handduk av bomull eller linne. För att se till att nonstick-funktionen fungerar redan från start har man ofta behövt förbereda den genom att täcka ytan med någon typ av matlagningsolja, hetta upp den och sedan torka den ren. Åtminstone en tillverkare, Calphalon, säger att denna metod inte är nödvändig för köksartiklar med nonstick-funktion.

Hur ofta bör man rengöra köksartiklar med nonstick-funktion?

Rengör dina köksartiklar med nonstick-funktion efter varje användning. Genom att hålla dem rena får du ett mer jämnt resultat av högre kvalitet. Eventuella matrester eller överflödig olja kommer att fastna på ytan och göra så att maten fastnar. Denna beläggning är svår att se, och ännu svårare att avlägsna, så se till att rengöra dina köksartiklar noggrant varje gång.

Detta behöver du

Tillbehör

  • Varmt tvålvatten
  • Diskmedel för handdisk
  • En disktrasa, svamp eller en skrubbsvamp i nylon

Så rengör du köksartiklar med nonstick-funktion för hand

  1. Låt köksartiklarna svalna först

Det är viktigt att du låter köksartiklarna svalna helt innan du rengör dem. Om du sänker ned en varm stekpanna i kallare vatten kan den bli skev och förstörd.

  1. Handdiska alltid

Även om det är lockande att diska din stekpanna i diskmaskinen bör du motstå frestelsen och alltid diska köksartiklar med nonstick-funktion för hand med diskmedel som är till för handdisk. Den höga värmen i vanliga diskmaskiner kan inte bara förstöra nonstick-ytan utan också ogiltigförklara garantin.Se till att aldrig använda starka rengöringsprodukter som blekmedel, slipande rengöringsmedel eller andra kemikalier på nonstick-beläggningar.

  1. Skrubba försiktigt

Även om det är bäst att hantera dessa kastruller och stekpannor som om de är ömtåliga, så kan du skrubba bort envisa fläckar med lite ansträngning och en disktrasa, svamp eller en skrubbsvamp i nylon. För att undvika att några matrester blir kvar på ytan är det alltid bra att tvätta varje köksartikel två gånger för att se till att alla spår av mat, olja eller smör har avlägsnats. Det är också viktigt att aldrig använda slipande verktyg som stålull, hårda borstar eller skursvampar som kan repa ytan och förstöra dina köksartiklar.

  1. Skölj

Se till att skölja av köksartiklarna noga, så att alla tvål- och diskmedelsrester avlägsnas.

  1. Torka noga

Torka varje köksartikel noga med en diskhandduk eller ren trasa.

Korrekt förvaring

Hur du förvarar dina köksartiklar med nonstick-funktion har stor påverkan på livslängden och hur bra resultat du får när du använder dem. De flesta tillverkare rekommenderar att du förvarar dina köksartiklar hängande med stort utrymme runt omkring. Men oroa dig inte om du inte har någonstans att hänga upp dem, du kan också förvara dina köksartiklar på ett säkert sätt i ett köksskåp genom att lägga en mjuk trasa eller diskhandduk mellan varje kastrull eller stekpanna för att skydda nonstick-beläggningen från att komma i kontakt med metall vilket kan repa eller skada den.